De Renkumse molen draait nauwelijks of er is al Renkums molenkoekmeel te koop en jawel… Renkums molenbrood. Een prachtige uitbreiding van het lijstje plaatselijke specialiteiten, waarop onder andere al Renkumse ringen en Renkumse moppensoep prijken. Ik hoop niet dat het bij meelsoorten en molenbroden blijft. Er moet iets aparts komen. Iets dat niet zo voor de hand liggend is. Ik zou het wel weten. Renkums roggebrood, dat bekt lekker.

Als ik eerlijk ben, is het idee jaren geleden al door mijn Rotterdamse tante uitgesproken. Zo bekakt als mijn Haagse tante zich uitte, zo volks sprak mijn tante uit ‘Rotjeknor’. Het goede mens is allang opgehemeld, maar haar uitspraken blijven levendig in mijn gedachten. Bijvoorbeeld  de opmerking die ze maakte tijdens een keer dat mijn familie en ik haar - na een logeerweekje bij ons – naar het station in Ede brachten. Tante stapte daar in de trein die haar huiswaarts zou brengen. Ze plantte haar corpulente lijf op een zitplaats en schoof het raam open om ons gedag te zeggen. Tijdens deze handeling ontsnapte haar wat luidruchtige lucht. Wij keken verschrikt, tante schaterde, de mevrouw tegenover haar trok een misprijzend gezicht. Tante zag dat en haalde diep adem voor ze quasi beschaamd tegen haar medepassagier zei: “Neemt u me niet kwalijk, mevrouw. Ik ben in Gelderland op bezoek geweest en heb Renkums roggebrood met windeieren gegeten.”

 Tante maakte met haar uitspraak het Renkums roggebrood bij velen onvergetelijk. Zoals ik al zei ‘onvergetelijk bij velen’, want ik en mijn familieleden vertellen al jaren het verhaal verder en reken maar dat mevrouw Misprijzend het verhaal ook verder heeft verteld. De mensen die het aanhoorden vertelden het op hun beurt weer verder, verder, verder en verder. Uit deze redenering trek ik de conclusie dat de naam Renkums roggebrood zichzelf vooruitgesneld is en dat het alleen nog maar gemaakt hoeft te worden om zijn faam eer aan te doen. Het zou niet gewoon licht of donker roggebrood, zoals het Gelderse en het Friese, moeten worden. Nee, lekker landelijk en gezond. Met wat zonnebloempitten of zo. Besmeren met roomboter en beleggen met iets hartigs of zoets.

De windeieren vergeten we, die bederven zo snel. Echt, Renkums Roggebrood wordt een topper, geloof mij nou maar.  Het zou fantastisch zijn als we er van kunnen smullen tijdens de tweede editie van Renkum Proeft. Gebakken lucht? Och…     

De lach van gisteren is de kracht van vandaag.