3-03-2019

Gouden Stuiver opgepoetst

 Zo lang ik me herinner hoor je rond carnavalstijd in Renkumse kringen de vraag:
“Wie wordt de nieuwe Gouden Stuiverdrager”. Het antwoord daarop is telkens een verrassing.
Ieder jaar, tijdens het Goudenstuiver Gala, huldigt carnavalsvereniging De Dolle Instuivers een inwoner of groep inwoners met deze hoge onderscheiding. De Gouden Stuiver wordt toegekend door het bestuur en uitgereikt aan degene die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Renkumse Gemeenschap. Een traditie die sinds 1971 bestaat.

De eerste Gouden Stuiverdrager was Ir.A.H. Stomp, de negenenveertigste en kersverse aanwinst in het rijtje is hobbyfotograaf Karel Noy. Samen met vele carnavalsvierders zag ik gisterenavond hoe Karel uit handen van Prins Helmut d’n Eerste en Hofdame Niesje de glanzende onderscheiding met bijbehorende oorkonde ontving. Wat keek hij trotst en tegelijkertijd een tikje ongemakkelijk.
Je staat immers niet elke dag zo in de schijnwerpers. In 2008 bevond ik me in dezelfde situatie toen ik de achtendertigste Gouden Stuiver kreeg omgehangen. Ook ik was er toen trots op en ben dat nog steeds.

Grijpstuiver
Wat me qua gevoel het meest is bijgebleven van mijn huldiging is dat ik me gewaardeerd voelde. Ruim negentien jaar verslaggeving over van alles en nog wat vanuit de Renkumse samenleving was niet onopgemerkt gebleven. Voor buitenstaanders was het gewoon mijn werk. insiders wisten dat het meer hobbymatig was; mijn wil om het Renkumse in beeld te brengen. Het was regelmatig op pad zijn en praktisch geen weekend vrij. Zondagen waren ook werkdagen omdat er vaak van ´s morgens vroeg tot ´s avonds artikelen geschreven moesten worden. Dat alles werd destijds beloond met en grijpstuiver.
Voor verslaggeving van bijvoorbeeld het carnaval in ons dorp was ik aanwezig tijdens het programma van de Dolle Instuivers in verzorgingshuizen, scholen soms, optocht-sleuteloverhandiging, Gouden Stuiver Gala, Kindermiddag en Gekostumeerd Bal. Als ik geluk had mocht ik, samen met de fotograaf, een pagina vullen. Dan verdiende ik totaal ongeveer honderd euro. Vaak moest ik het gehele Renkumse carnaval in een stukje tekst van 3500 tekens proppen. In dat geval verdiende ik totaal ongeveer 25 euro. Wat was ik dan blij met de gastvrijheid van de carnavalsvereniging. Ik kreeg koffie en wat te drinken. Als ik de consumpties ook nog zelf had moeten betalen, was de verdienste nog triester geweest.

Glans
Al het geren en gevlieg achter het Renkumse nieuws aan heeft me financieel gezien niet veel gebracht, maar ik heb er veel van mogen leren en ervaren. Als geboren Renkumse het hart van de samenleving te voelen kloppen en erover te mogen schrijven is een voorrecht dat ik voor geen goud had willen missen. De waardering die ik kreeg door de uitreiking van de Gouden Stuiver heeft mijn journalistieke periode extra glans gegeven. Als ik de namen doorlees van personen die eveneens op de lijst van de Gouden Stuiver staan weet ik me omringd door familie, oude vrienden, bekenden.
Mensen met hart voor Renkum, mensen met een Renkums hart, mensen uit het Renkumse hart…
De Gouden Stuiver uitgereikt door carnavalsvereniging De Dolle Instuivers wordt door elke bezitter met trots gedragen. Dat is wat waardering met een mens doet!

Het Gouden Stuiver Gala 2019 is voorbij, mijn opgepoetste stuivertje mag weer netjes in het doosje.
Als ik het in de kast opberg betrap ik mezelf op mijmeren. In gedachten zie ik de helaas overleden Grootvorst Joop Verheij zijn gitaar pakken en hoor hem met warme stem het slotlied van het officiële deel van elke carnavalsavond inzetten.
En ik neurie…

“Het mooiste op de wereld dat de Heer God heeft gemaakt,

 dat is ons Renkum zoals het zingt en lacht…”

Alaaf!